Marek Korejs

Lesk a bída zpravodajství TV Prima

11. 10. 2011 21:39:57
Je 4.10.2011, těsně před 19. hodinou večerní. Jako zvukovou kulisu k práci na počítači si pouštím zprávy TV Prima. Po chvíli ale zaklapávám víko notebooku a jen zírám na "bednu". Mladý horlivý reportér na obrazovce máchá rukama ve stylu amerických prezidentských kandidátů, zatímco mluví o "kšeftování" s kreditovými poukázkami mezi jednotlivými studenty na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické. V další větě pak přídává šokující informaci, že vedení fakulty toto zvěrstvo dokonce zastřešuje....
Národohospodářská fakulta VŠE
Národohospodářská fakulta VŠE

...."Druhá Plzeň!", napadne asi každého u obrazovek. Tedy, s vyjímkou členů akademické obce VŠE. Na obrazovce se však napětí dále stupňuje, proděkan pro studium Daniel Šťastný praxi obchodování s poukázkami potvrzuje, úspěšná studentka Marta popisuje, kterak k penězům výměnou za přebytečné poukázky přišla a vše zakončují dva studenti ve stylu JBP (jedna bába povídala), cituji: "Slyšel jsem, že od pěti stovek do pěti tisíc se to pohybuje." Od pěti stovek do pěti tisíc za co? Střih zpátky na reportéra, pár dalších akčních pohybů rukou, prapodivná dikce, zmínka o inspekci MŠMT, klapka, konec. Reportér jde nejspíš spokojeně na pivo, pánové ve střižně si procvičí svá oblíbená kouzla a Pepa u televize si přes břicho povzdechne: "To je neskutečný, Máňo, co se v tomhle státě děje, ty vole."

Já ale, po vzoru Barbory Tachecí, ctím především fakta. Reportáž TV Prima je přinejmenším zavádějící a tak mě napadlo některé ty nepřesnosti trošku poopravit. Tak zaprvé: Ano, ony kreditové poukázky se na naší fakultě sice dají koupit, avšak na všech ostatních fakultách vám v případě nedostatku poukázek může nějaké další přidělit sám děkan, aniž byste museli cokoli platit, či obětovat. Vaše setrvání ve studiu pak závisí na subjektivním posouzení situace děkanem konkrétní fakulty. Každého jistě napadne, proč takový systém není ideální. NF VŠE jako jediná nejde touto cestou, místo ní zvolila právě systém nákupu a prodeje poukázek.

Nyní něco k ceně poukázek a převodnímu systému. Student žádající o další příděl kreditů potřebuje 10 cizích poukázek, aby získal JEDNU vlastní poukázku. Vzhledem k tomu, že každý student začíná svou pouť s 36 rezervními poukázkami a narozdíl od většiny vysokých škol má na každou zkoušku jen jeden pokus, poukázky většině lidí ubývají slušnou rychlostí a v praxi si málokdo může dovolit prodej svých poukázek. K tomu přičtěte kreditovou hodnotu nejtěžších předmětů (pro zápis např. matematiky, ekonomie, nebo statistiky je třeba 6 poukázek) a vyjde vám, že stačí za celé bakalářské studium nezvládnout 6 zkoušek a končíte. Žádné tři pokusy na zkoušku. Neumíš? Tak si to zapiš znovu příští semestr! Jen pro doplnění, cena jedné prodávané poukázky činí cca. 300 korun, tzn. na zisk jedné rezervní poukázky padnou 3000 Kč, opakování matematiky vás tak v krajním případě stojí 18 000 Kč i více.

Celá reportáž tak stojí na velmi vratkých nohách, opírá se v podstatě pouze o "svědectví" dvou nepříliš dobře informovaných studentů, o z kontextu vytrženou reakci docenta Šťastného a o senzacechtivý komentář ústřední hvězdy celé estrády, zprávaře Ladislava Hrušky. Jeho vystupování mi přijde přinejmenším neprofesionální a nemyslím si, že by člověk stojící za takovouto slátaninou měl působit na televizní obrazovce. Lépe by mu slušela tištěná média typu Blesk, kterými si lze v případě nouze nejvyšší třeba....zatopit v kamnech.

Co tedy z celé reportáže plyne? Opět jsem se utvrdil ve svém přesvědčení o nevalné úrovni domácího televizního zpravodajství, které se ve své bulvární formě neštítí ničeho. Dle mého názoru je systém kreditových poukázek nejen férovější a transparentnější, než systém používaný ostatními fakultami, ale v kombinaci s náročností zkoušek i velmi účinný, co se eliminace slabších studentů týče.

Na závěr chci zmínit nekorektní jednání televize vůči docentu Šťastnému, jehož slova byla v rámci reportáže naprosto účelově překroucena. Ze střižny se to nezdá zase jako tak blbej nápad, co? Sledovanost bude dobrá, to jo. A co svědomí?

Pro zájemce zařazuji odkaz na výjádření fakulty k celému tématu: http://nf.vse.cz/vyjadreni-k-neprofesionalni-nepravdive-a-zavadejici-reportazi-tv-prima-o-systemu-pridelovani-kreditovych-poukazek/

Autor: Marek Korejs | karma: 25.80 | přečteno: 1873 ×
Poslední články autora